Στοματική Υγιεινή

Χαμόγελο γεμάτο υγεία

Εκτιμάται ότι το 95% του πληθυσμού έχει, σε κάποιο βαθμό, πρόβλημα ουλίτιδας, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την απώλεια των δοντιών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί τα υγιή ούλα είναι η οδοντική πλάκα, ένα κολλώδες υμένιο που σχηματίζεται στην επιφάνεια των δοντιών όταν τα βακτηρίδια ενώνονται με την τροφή και το σάλιο μέσα στο στόμα μας. Σχεδόν το 75% αυτών που υποστηρίζουν ότι βουρτσίζουν τα δόντια τους 2 φορές την ημέρα,έχουν ορατή οδοντική πλάκα, που είναι το βασικότερο αίτιο για την ουλίτιδα.

Ο έλεγχος της πέτρας

Εάν η οδοντική πλάκα δεν απομακρυνθεί, σκληραίνει και σχηματίζει την πέτρα, μια σκληρή, κιτρινωπή ουσία που βρίσκεται κατά μήκος των ούλων. Η πέτρα με τη σειρά της διευκολύνει την ανάπτυξη περισσότερης οδοντικής πλάκας που η απομάκρυνση της γίνεται πιο δύσκολη. Από την στιγμή που θα σχηματισθεί η πέτρα μπορεί να απομακρυνθεί μόνον από τον οδοντίατρο.

Image

Γιατί να χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα;

Η οδοντική πλάκα που σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια μας και στις παρυφές των ούλων, συνήθως είναι δύσκολο να απομακρυνθεί με την οδοντόβουρτσα και όσο περισσότερο παραμένει στο στόμα,τόσο πιο επικίνδυνη μπορεί να γίνει. Ακόμα και μετά από το βούρτσισμα των δοντιών, τα βακτηρίδια μπορεί να παραμένουν μέσα στο στόμα και περισσότερο στις δυσπρόσιτες περιοχές ανάμεσα στα δόντια. Αυτός είναι ο λόγος που οι οδοντίατροι συνιστούν να χρησιμοποιούμε και άλλα μέσα στοματικής υγιεινής, όπως είναι το οδοντικό νήμα και το στοματικό διάλυμα, που μαζί με το βούρτσισμα προσφέρουν ένα πολύ καλό επίπεδο καθημερινής στοματικής υγιεινής.

Προστατεύουμε τα ούλα μας!

Εάν η οδοντική πλάκα και η πέτρα δεν απομακρυνθούν, τα βακτηρίδια της πλάκας μπορεί να ερεθίσουν και να βλάψουν τα ούλα γύρω από τα δόντια. Τα ούλα γίνονται κόκκινα, ερεθίζονται και μπορεί να ματώνουν μετά από το βούρτσισμα, το φαγητό ή από μόνα τους.Συνήθως, όταν δούμε αίμα στην οδοντόβουρτσά μας, νομίζουμε ότι βουρτσίσαμε πολύ έντονα, στην πραγματικότητα όμως αυτό δείχνει ότι έχουμε ουλίτιδα. Η ήπια ουλίτιδα μπορεί να διορθωθεί με πολύ καλή απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας.

3 βήματα για να έχουμε υγιή ούλα και δόντια

Μπορούμε να προλάβουμε την ουλίτιδα και την τερηδόνα εάν απομακρύνουμε αποτελεσματικά την πλάκα που σχηματίζεται στα δόντια και στα ούλα.Εφαρμόζοντας καλή στοματική υγιεινή καθημερινά, διατηρούμε το χαμόγελο μας για όλη τη ζωή τόσο, σαν να μετράμε 1,2,3!

Βήμα 1: Βουρτσίζουμε τα δόντια μας για 2 λεπτά πρωί και βράδυ με μία φθοριούχο οδοντόκρεμα

Χρησιμοποιούμε μια ειδικά σχεδιασμένη οδοντόβουρτσα ώστε να απομακρύνει αποτελεσματικά την οδοντική πλάκα και ταυτόχρονα να μην τραυματίζει τα ούλα.

Κρατάμε την οδοντόβουρτσα με γωνία 45ο μοιρών εκεί που ενώνονται τα ούλα με τα δόντια.

Κάνουμε ήπιες κινήσεις καθαρισμού και προσπαθούμε οι τρίχες της βούρτσας να μπαίνουν ανάμεσα με τα δόντια.

Θυμόμαστε να καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών - έξω, μέσα, τις μασητικές επιφάνειες και κατά μήκος των ούλων.

Εάν τα ούλα ματώνουν δεν πρέπει να σταματήσουμε να τα βουρτσίζουμε.Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αρχόμενη ουλίτιδα και με καλό βούρτσισμα μπορεί να διορθωθεί.

Εάν όμως εξακολουθούν να ματώνουν μετά από δύο εβδομάδες θα πρέπει να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο.

Θυμόμαστε να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα μας κάθε τρεις μήνες . 

Βήμα 2: Καθαρίζουμε ανάμεσα στα δόντια τουλάχιστον κάθε βράδυ με οδοντικό νήμα

Παίρνουμε 30 - 40 εκατοστά νήματος και το τυλίγουμε γύρω από το μεσαίο δάχτυλο κάθε χεριού. Πρέπει το νήμα να είναι τεντωμένο ανάμεσα στα δάχτυλα.

Χρησιμοποιώντας τους αντίχειρες και τους δείκτες γλιστράμε το νήμα ανάμεσα σε δύο δόντια.

Καμπυλώνουμε το νήμα γύρω από το ένα δόντι και το μετακινούμε απαλά, όσο πηγαίνει, κάτω από τη γραμμή των ούλων, κατόπιν το τραβάμε προς τη μασητική επιφάνεια του δοντιού προσπαθώντας να απομακρύνουμε την οδοντική πλάκα.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για την επιφάνεια του άλλου δοντιού.

Επαναλαμβάνουμε την κίνηση για όλα τα δόντια χρησιμοποιώντας κάθε φορά καθαρό κομμάτι νήματος.

Ο οδοντίατρος μπορεί να μας δείξει πως χρησιμοποιούμε το νήμα σε περίπτωση που δεν είμαστε σίγουροι. Μπορεί τα ούλα να ματώσουν λίγο όταν αρχίσουμε να καθαρίζοιυμε ανάμεσα στα δόντια. Αυτό θα σταματήσει σύντομα καθώς θα απομακρύνεται η οδοντική πλάκα. Εάν όμως συνεχίζεται θα πρέπει να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο.

Βήμα 3: Χρησιμοποιείστε μεσοδόντιο βουρτσάκι μια φορά την ημέρα, κατα προτίμηση το βράδυ. Αλλάξτε το βουρτσάκι όταν αρχίσει να φθείρεται. Μην χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα διότι περιέχει αποτριπτικές ουσίες. Στη θέση της χρησιμοποιείστε μεσοδόντιο ζελέ με φθόριο που είναι ειδικά σχεδιασμένο για εύκολη χρήση με τα Μεσοδόντια Βουρτσάκια.

Βήμα 4: Χρησιμοποιούμαι πρωί και βράδυ μετά το βούρτσισμα ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα (DAILY).

Γεμίστε στο καπάκι με 20 ml διαλύματος.

Κάντε στοματοπλύσεις για 30 δευτερόλεπτα.

Μην το καταπίνετε.

Οι εξειδικευμένοι οδοντίατροι μας είναι εδώ για να σας παρέχουν τις υψηλότερες προδιαγραφές φροντίδας, ανεξαρτήτως των αναγκών σας. Σε κάθε επίσκεψη, θα βρείτε μια φιλική και φιλόξενη ατμόσφαιρα, όπου μπορείτε να αισθανθείτε άνετα και ασφαλείς.

Χρήσιμα

Επικοινωνία

Παπάφη 120 - Κλεάνθους

Θεσσαλονίκη

+302310916967

dentalopsis@yahoo.com

Θεά Υγεία